Kiadványszerkesztés 2. – A nyomdai eredetik

Kiadványszerkesztés 2. – A nyomdai eredetik

A nyomdai eredetik, képek osztályozása

színes árnyalatos: ránézet, reflexiós, általában papíralapú fotók, művészi alkotások átnézeti, transzparens, negatív vagy pozitív filmek
fekete-fehér árnyalatos: ránézet, reflexiós, általában papíralapú fotók, művészi alkotások átnézeti, transzparens, negatív vagy pozitív filmek
színes vonalas: ránézet, reflexiós, általában papíralapú rajzok átnézeti, transzparens, negatív vagy pozitív filmek
fekete vonalas: ránézet, reflexiós, általában papíralapú rajzok átnézeti, transzparens, negatív vagy pozitív filmek

A nyomdai eredetik – Képek méretezése

A nyomdai eredetik, akár analóg, akár digitális feldolgozás előtt, a gyártás-előkészítőnek, kiadványszerkesztőnek a képfeldolgozás részére méretezni kell. A méretezés különbözőformában történhet: aránypárral, százalékkal, mérőszámmal és mértékegységgel, vagy az újságszerkesztés részére hasábszámmal.

Digitális nyomdai anyagok ismérvei

A nyomdai kivitelezésre szánt anyagok nagyon nagy memória tárhelyet foglalhatnak el.Hozzászoktunk, hogy tömörítéssel lehet az adatok méretét zsugorítani, de képek esetében a tömörítő programok módszereivel nem lehet memóriahelyet megtakarítani.

A nyomdai felbontás miatt a felhasznált képek mérete nagy, pláne egy több oldalas kiadványnál, ahol esetleg sok egész oldalas fénykép szerepel, ez akár több száz megabite-tól gigabite-okig terjedhet.

Ne feledjük, hogy a mai internet orientált világban sem lehet ekkora méretű adatmennyiséget egyik percről a másikra továbbítani. Az ilyen nagy file-ok internetes továbbítására kitalálták az FTP szervereket. Ezek bizonyos memóriaméretig kiküszöbölik a problémát, de gigabyte-os adatmennyiség így sem továbbítható!

A méretezés jelölését nagy gonddal kell elvégezni! Ceruza és a golyós toll nem használható, letörölhető, elkenődhet, a kópia másik oldalára esetleg a képfeldolgozás minőségét megváltoztatja. Legalkalmasabb a gyorsan száradó filctoll. A képek sorszámozását arab számokkal, a táblázatokat római számozással kell elvégezni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

Ez is érdekelhet még...