Gyakran használt nyomdai szakkifejezések (A-Z)

Gyakran használt nyomdai szakkifejezések (A-Z)

Ezen az oldalon megtalálhatja a nyomdai szakkifejezések jelentését, így egyszerűen elboldogulhat a print világában.

Nyomdai szakkifejezések A-tól Z-ig

Adathordozó –  Számítástechnikai eszköz (CD, DVD, pendrive, hordozható winchester stb.), amelyre a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot mentik a grafikusok vagy a megrendelő.


Álló formátum – Álló téglalap formátumú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány.


Beakasztás – A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (kemény tábla esetén) vagy a fedélbe (puha tábla esetén).


Behúzott melléklet – A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.


Belív – A könyv jelentős részét alkotó, kötészetileg összetartozó egység.


Biegelés – Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát vagy(pl. prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják.


Borítás – Könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy akár PVC.


Boríték – Lehet ablakos vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós.


Brossúra – Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet.


Cérnafűzés – A többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönséges cérnával összevarrjuk. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás, általában kemény táblás könyveknél használják.


Címoldal – A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt, a kiadót és emblémáját (ha van) tünteti fel.


CMYK (négyszínnyomás) – A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).


Cromalin – Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző „nyomat”.


Digitális proof – Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, color nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.


Direkt szín – Pantone-szám alapján meghatározott szín.


Dombornyomtatás – Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok relief-szerű kidomborítása a papírfelületéből.


Ellenőrző nyomat, korrektúra – 1. Tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív


Előzék – A könyvtest és a könyvtábla összekapcsolására használt, 100 g/m2 tömeg feletti nyomatlan vagy nyomtatott ív.


Eredeti anyag – Szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra.Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet.


Eselék – Méretre vágáskor keletkező papírhulladék (papírcsík).


Élmetszés – A körbevágott könyvtest oldalait a vágásban, a lábban, a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.


Élőfej – A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.


Fedél – Puhafedelű könyvek kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt borítója.


Fekvő boríték – Hagyományosan (hosszabb oldalán) nyíló boríték.


Fekvő formátum – Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány.


Felhasználás – Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.


Fémfóliázás – A kiadvány fedelének egyes elemeit (pl. szerző nevét, mű címét, egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik bele a fedélbe.


Flexo – Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis)nyomóformával.


Forma-lakkozás – Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.


Fóliázás – Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyagréteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyagfóliát a papírlapra, amely sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál.


Fül – A védőborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár,vonalkód stb. kerülhet rá.


Füzet – Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány, más néven: brossúra.


Gerinc – Könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek(hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.


Gömbölyített gerinc – Kemény táblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmű könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül.


Göngyölt hajtás – A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott.


Grammsúly – A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.


Hajtogatás – Ívek hajtogatása képes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás,a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.


Hologram – A sokrétű védelem fokozásának különleges eszköze. Vékony fémfóliára nyomott,számítógéppel számított és készített mikrorelief, amelyen a nézőszög szerint változik az esetenként két-három féle grafika láthatósága. Jellemzője, hogy a mikrorelief következtében a fényfelbontás szivárványos hatású csíkozást eredményez.


Hozzálék – Technológiai normatívák alapján számított anyagtöbblet, amely egy adott példányszámú munka előkészítése során – az esetleges selejtképződés miatt – szükséges.


Impresszum (kolofon) – A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.


Imprimatúra – Nyomás engedélyezése, jóváhagyása, végső levonat a kinyomtatott anyagról. Az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.


Indentálás – A kártyamegszemélyesítés egyik formája, mechanikus adatfelviteli mód. A kártya felületi struktúrájába mélyedve, akár különböző színekkel, tapintásra is érzékelhetően kerülnek az információk.


Inzert – A könyvhöz tartozó, de kötészetileg önálló melléklet.


Irkafűzés – A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja.


ISBN szám – Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától(Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni. A könyvnek általában az impresszum (kolofon)oldalán szokás elhelyezni.


ISSN szám – Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan kell kérni.


Íves nyomás – Ívre vágott papírra történő nyomtatás.


JPEG formátum – Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.


Kapitális oromszegő – A könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.


Karton – A 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű (az anyagszerkezet egységes) vagy többrétegű (az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérőtulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék).


Kártyamegszemélyesítés – A kártya személyes adatokkal való felruházása. Ez lehet a kártyatesten való megjelenítés,valamint elektronikus hordozó – chip, mágnescsík – feltöltése.


Kasírozás – Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát stb. pl. szürkelemezre, műanyagra, fára valófelragasztása.


Kemény táblás könyv – Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5–3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír,egészvászon, félvászon műbőr vagy bőrborítással.


Kékkópia – Speciális ultraibolya fénnyel megvilágított kromát oldattal bevont papír, amellyel műszaki rajzokat sokszorosítanak.


Kifutó – Kép egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3–5) mm-t levágnak.


Kilövés – A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.


Korrektúra – A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat, a szedési hibák kijavítása. Szerzői korrektúra esetén az egyébként helyesen szedett szöveg.


Könyvtábla – Kötött könyvek borítórendszere. A könyvtábla táblalemezekből, hátlemezből és borítóanyagból áll.


Körülvágás – Könyvek, folyóiratok kész méretre vágása három oldalon, a fej-, láb- és hosszmetszések kialakítása.


Köteles példány – A nemzeti könyvtáraknak (Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak) járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból 12–18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik.


Kötészeti lemez – Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A kemény táblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5–3,5 mm közötti.


Lakkozás – A nyomási műveletek befejezése, a festékrétegek teljes száradása után a papírt részben vagy teljes egészében fényes, sima lakkréteggel vonhatjuk be, amely jelentősen növeli a nyomatesztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, a jobb fedettség, minőség kedvéért. Szitalakkozásnál – annak nagyobb fedettsége miatt – elegendő az egyszeri lakkozás.


Layout – Szedési vázlat. A layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.


Lehúzódás – A nyomaton a festék elkenődése.


Leporellóhajtás – Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.


LWC – Minimális fatartalmú papír, tekercses kiszerelésben, rotációs nyomtatáshoz.


Lyukasztás – A fémgyűrűzés előkészítő művelete.


Makulatúra – Selejt, nem megfelelő minőségű nyomat, amely a példányszámba nem számítható be.


Műszaki példány – A megrendelő (pl. könyv- vagy lapkiadó) számára a megrendelésben, illetve a szállítási utasításban megállapított példányszámú kész kiadvány, amelynek jóváhagyását követően a kivitelező (nyomda) a további kész kiadványokat a jelzett címekre szállítja.


Négyszínnyomás (CMYK) – A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).


Nyers méret – A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges(vágott) méretét.


Nyomdai alapszínek – A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B);rövidítve: CMYK.


Nyomóforma – A nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveges és képi információkat magában foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.


Ofszet nyomtatás – Síknyomtatás. A nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, semélyedés nincs a lemez felületén.


Ofszet papír – Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására


Oltárhajtás – Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.


Oromszegő – Kemény táblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.


Összehordás – Könyvek vagy egyéb feldolgozás-technikai termékek alkotórészeinek (ívek, lapok) sorrendbe gyűjtése.


Pagina – Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el. Minden esetben a páratlan oldalak jobb oldalra, a páros oldalak bal oldalra kerülnek.


Paletta – Raklap.


Palettamagasság – A különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni.


Pántolás – A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása.


Papírfajta – A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír (pl. ofszet, műnyomó, plakátpapír,mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír).


Papírméret – A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.


Paralel hajtás – A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, amely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott)vagy harmonika (leporelló).


Páratlan oldal – Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal.


Páros oldal – Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal.


Passzer – A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.


Passzerhiba – Nyomatón észlelhető hiba, amikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást.


PDF formátum – Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma.


Példányszám – A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.


Perforálás – A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le-, ki- vagy széttéphetőségénekelősegítésére.


Ragasztókötés – Puha fedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.


Raklappántolás – A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal.


Rácsrabontás, raszter (screen, halftone) – Árnyalatos képek nyomtatását lehetővé tevő módszer: szabályos távolságokban elhelyezkedő különböző méretű pontok, amelyek elég sűrűek és aprók ahhoz, hogy becsapják a szemünket, ugyanis a ponthalmazban az egyes pontokat nem látjuk, így a halmaz folytonos árnyalatnak tűnik.


RGB-színek – Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue)egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színekethasználják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.


Riccelés – Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhetőel, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.


Saját borító – A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerinc ragasztott periodikák,füzetek esetén használatos.


Sapkázás – Kemény táblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír.


Speciális méret – Bármely, a szabványtól különböző méret.


Spirálkötés/spirálozás – Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, amely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).


Stancolás – Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok pl. dossziék, boríték.


Szálfelsütés – Kemény táblás könyveknél minden esetben, puha táblánál igényesebb kiadványoknál alkalmazott kötészeti könyvtest-képzési eljárás.


Szálirány – A nyomdai munkák során figyelembe kell venni a szál- vagy rostirányt, ugyanis a papírtulajdonságát ez is befolyásolja. Lehet hossz- és keresztszálirány.


Szemleív – A könyv kinyomtatott íveinek kötése előtti ellenőrzését szolgáló, már nyomtatással készülőnyomat.


Színminta-katalógus – A nyomdai festékek, könyvvásznak, illetve papírok színmintáit tartalmazza.


Szürkelemez – Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A kemény táblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5–3,5 mm közötti.


Tábla – Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A kemény táblás könyveknél papír, vászon vagy borborítású. Vastagsága 1,5–3,5 mm közötti.


Táblaborító – Kemény táblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr stb.


Táblanyomás – A könyvtábla borított felületeire díszítés, szöveg és jelek felvitele, meleg- vagy hidegpréseléssel.


Tekercs/rotációs nyomás – A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra.


Terjedelem – A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége.


Tördelt levonat – A tördelési, szerkesztési előírások és helyesírás ellenőrzés céljára készített korrektúra.


Vágójel – A vágott méreten kívül elhelyezett jel, amely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.


Vágott méret – A kész nyomdai termék mérete. Kemény táblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.


Vasalt sarok – Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák.


Védőborító/envelop – A kötött könyvtestet borítja, 5–10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott,felületkezelt, műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán.


Volumenizált papír – Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, amelyek vastagabbak a veleazonos grammsúlyú papíroknál.


Vonalkód – Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ,amelyet a vonalvastagság, illetve a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.

 

Nyomdai előkészítés

Anyagleadási segédlet

Ez is érdekelhet még...