A nyomdai színek

a-nyomdai-szinek-nyomdaihu

Mit jelent a 4+0 és 4+4 szín nyomtatás?

A 4+0 szín azt jelenti, hogy a lapot csak az egyik oldalán nyomtatjuk meg színesben, a 4+4 szín azt jelenti, hogy a lapot mindkét oldalán megnyomtatjuk. Nyomdai színek esetén a leggyakrabban használt színjelölések:

1+0 1 oldalas, 1 színnyomású
1+1 2 oldalas, mindkét oldalon 1 színnyomású
2+0 1 oldalas, 2 színnyomású
2+2 2 oldalas, mindkét oldalon 2 színnyomású
4+0 1 oldalas, 4 színnyomású (full color, színes)
4+4 2 oldalas, mindkét oldalon 4 színnyomású (full color, színes)

(A különböző oldalak színei kombinálhatók a kétoldalas nyomtatáskor, például 4+2 = egyik oldalon színes, másik oldalon 2 színnel nyomtatott.)

Mi a direkt szín?

Színminta vagy Pantone skála alapján meghatározható szín.

RGB vagy CMYK?

A CMYK megértéséhez ismernünk kell az RGB fogalmát. Az RGB esetében vörös, zöld és kék színű lámpák (monitor felületén apró fényemittáló diódák) világítanak felváltva. Ha csak vörös világít, vörös színt látunk, ha csak zöld, zöldet stb…

Ez az összegző additív színkeverés, mert az alapszínek részarányától függő összegzett színt látunk. (Pl. 100% vörös és 50% zöld fény együttesen narancssárga színt eredményez.) A CMYK esetében a felületre felfestett különféle (esetünkben négy) alapszínről visszavert fény együttesen keltik a színt.

Nyomdai színek – Mi a CMYK?

Tárgyszínek alapszínei. Nyomdai feldolgozás során használatos. 
A CMYK pontos jelentése: C (Cián), M (Magenta: bíbor), Y (Yellow: sárga), K (Key: fekete)

Mi az RGB?

Fényszínek alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyõkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

Nyomdai szakkifejezések

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

Ez is érdekelhet még...