A nyomdai színek

A nyomdai színek alapját négy fő szín alkotja: ciánkék, bíborvörös (magenta), sárga és fekete. Ezeket a CMYK-kódnak nevezzük, ami az angol Cyan, Magenta, Yellow és Key (fekete) szavak rövidítése. Ez a négy szín keveredésével hozható létre szinte bármilyen más szín. De vajon hogy is működik ez pontosan?

 

A nyomdai színek részletei

Amikor egy képet nyomtatnak, mindegyik alapszínt külön-külön viszik fel a papírra kis pontok formájában. Ezek a pontok olyan közel vannak egymáshoz, hogy a szemünk egybeforrasztja őket, így látjuk a különböző színeket. A fekete színt, amit a ‘Key’ szóval jelölnek, azért használják, mert a többi három szín keverékéből nem állítható elő tökéletes fekete.

A 4+0 szín azt jelenti, hogy a lapot csak az egyik oldalán nyomtatjuk meg színesben, a 4+4 szín azt jelenti, hogy a lapot mindkét oldalán megnyomtatjuk. Nyomdai színek esetén a leggyakrabban használt színjelölések:

1+0 1 oldalas, 1 színnyomású
1+1 2 oldalas, mindkét oldalon 1 színnyomású
2+0 1 oldalas, 2 színnyomású
2+2 2 oldalas, mindkét oldalon 2 színnyomású
4+0 1 oldalas, 4 színnyomású (full color, színes)
4+4 2 oldalas, mindkét oldalon 4 színnyomású (full color, színes)

(A különböző oldalak színei kombinálhatók a kétoldalas nyomtatáskor, például 4+2 = egyik oldalon színes, másik oldalon 2 színnel nyomtatott.)

 

Mi a direkt szín?

Színminta vagy Pantone skála alapján meghatározható szín.

 

Nyomdai ajánlatkérés cégeknek

RGB vagy CMYK?

A CMYK megértéséhez ismernünk kell az RGB fogalmát. Az RGB esetében vörös, zöld és kék színű lámpák (monitor felületén apró fényemittáló diódák) világítanak felváltva. Ha csak vörös világít, vörös színt látunk, ha csak zöld, zöldet stb…

Ez az összegző additív színkeverés, mert az alapszínek részarányától függő összegzett színt látunk. (Pl. 100% vörös és 50% zöld fény együttesen narancssárga színt eredményez.) A CMYK esetében a felületre felfestett különféle (esetünkben négy) alapszínről visszavert fény együttesen keltik a színt.

 

Nyomdai színek – Mi a CMYK?

Tárgyszínek alapszínei. Nyomdai feldolgozás során használatos. 
A CMYK pontos jelentése: C (Cián), M (Magenta: bíbor), Y (Yellow: sárga), K (Key: fekete)

 

Mi az RGB?

Fényszínek alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyõkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

Nyomdai szakkifejezések

 

A nyomdai színek pszichológiája és felhasználása

Nem csak a technikai részletek teszik érdekessé a nyomdai színeket. Minden színnek megvan a maga pszichológiai hatása is. Például a piros figyelemfelkeltő, míg a kék nyugtató hatású. A nyomdai szakemberek ezeket a színtulajdonságokat is figyelembe veszik, amikor egy könyvet, plakátot vagy csomagolást terveznek.

A színkeverésnél fontos a pontméret és -sűrűség is. Minél kisebbek és sűrűbbek a pontok, annál finomabb és részletesebb lesz a végeredmény. Ezt a technikát gyakran használják a fotók és részletgazdag grafikák nyomtatásánál.

 

Színeltérések és minőségellenőrzés

A nyomtatás során előfordulhatnak színeltérések is, ami azt jelenti, hogy a kész nyomat színei eltérhetnek a tervezettől. Ezért fontos a folyamatos minőségellenőrzés. A szakemberek különféle eszközökkel, például spektrofotométerekkel mérhetik a színeket, biztosítva a lehető legjobb minőséget.

Napjainkban egyre több figyelmet kap a környezetvédelem, ezért a nyomdaipar is igyekszik zöldebbé válni. Például szójára alapuló tintákat használnak, ami kevésbé káros a környezetre, és könnyebben újrahasznosítható papírt.

A nyomdai színek világa bonyolult, de rendkívül érdekes. A modern nyomdaipar nem csupán technikai tudásról szól, hanem művészetről és környezettudatosságról is. Reméljük, ez a cikk segített jobban megérteni, hogy milyen folyamatok és döntések állnak a mindennapjainkban látott színes nyomatok mögött. Mostantól talán más szemmel nézel majd a következő színes újságra vagy plakátra!

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: