B papírméretek pontosan (mm, inch) és felhasználási területei

A B sorozatú papírméretek az ISO 216 szabvány szerint vannak meghatározva, és elsősorban a poszterek, falitáblák és egyéb nagyméretű nyomtatott anyagok területén használatosak.

Ezek a méretek olyan arányban vannak kialakítva, hogy ha egy papírlapot a rövidebbik oldalánál fogva félbehajtunk, az így kapott új méret aránya megegyezik az eredeti papír arányával.

 

A B papírméretek pontosan


Íme egy táblázat a B sorozatú papírméretek méreteiről, melyeket milliméterben és hüvelykben (inch) is megadunk:

B papírméretek Méretek (mm) Méretek (inch)
B0 1000 x 1414 mm 39.4 x 55.7 in
B1 707 x 1000 mm 27.8 x 39.4 in
B2 500 x 707 mm 19.7 x 27.8 in
B3 353 x 500 mm 13.9 x 19.7 in
B4 250 x 353 mm 9.8 x 13.9 in
B5 176 x 250 mm 6.9 x 9.8 in
B6 125 x 176 mm 4.9 x 6.9 in
B7 88 x 125 mm 3.5 x 4.9 in
B8 62 x 88 mm 2.4 x 3.5 in
B9 44 x 62 mm 1.7 x 2.4 in
B10 31 x 44 mm 1.2 x 1.7 in

Ez a táblázat a leggyakrabban használt B méreteket tartalmazza. A B sorozatú papírméretek nagyobbak, mint az A sorozatúak (például az A4, amelyet leggyakrabban irodai használatra használnak), és különböző speciális alkalmazásokhoz alkalmazzák őket.

A B típusú papírméretek :

A különleges igények kielégítése – A B sorozat a különböző plakátok, könyvek és borítékok számára jött létre, amelyek nem felelnek meg az A sorozat standard méreteinek. A B sorozat méretei nagyobbak, mint az A sorozaté, lehetővé téve több teret a design számára.

 

Milyen alkalmazási területei vannak a B papírméreteknek?

A B sorozatú papírméretek számos alkalmazási területen használatosak, különösen olyan helyzetekben, ahol a szabványos A sorozatú méretek nem megfelelőek. Íme néhány példa a B papírméretek alkalmazásaira:

Nyomdai ajánlatkérés cégeknek


  • Poszterek és falitáblák: A B1 és B2 méretek különösen népszerűek a poszterek és hirdetőtáblák nyomtatásánál, mivel ezek a méretek nagyobbak, mint az A sorozatúak, így több információt és nagyobb képeket lehet rajtuk elhelyezni.
  • Nagy formátumú művészeti és grafikai nyomatok: Művészek és grafikusok gyakran használják a B sorozatú papírokat, mivel ezek a méretek lehetővé teszik számukra, hogy nagyobb műalkotásokat és grafikákat hozzanak létre.
  • Műszaki rajzok és tervek: Az építészeti és mérnöki tervek gyakran igénylik a nagyobb papírméreteket, mint amilyeneket a B sorozatú papírok kínálnak, hogy részletesebb és nagyobb léptékű rajzokat lehessen készíteni.
  • Fotónyomatok: A nagyobb méretű fotók nyomtatására is használják, különösen a kiállításokon, ahol a nagyobb méretű képek jobban kiemelkednek.
  • Akadémiai és tudományos poszterek: Tudományos konferenciákon és egyetemi bemutatókon gyakran használnak B sorozatú papírméreteket a kutatási eredmények és információk hatékony bemutatásához.
  • Passzportok és útlevélkönyvek: Néhány országban a passzportok és útlevélkönyvek gyártására is használják a kisebb B sorozatú méreteket, mint például a B7 méretet.
  • Könyvborítók és kiadványok: Néhány speciális kiadvány és könyvborító is a B sorozatú méretekre támaszkodik, hogy eltérjen a hagyományos méretektől.
  • Speciális üzleti dokumentumok: Bizonyos üzleti dokumentumok, mint például nagyobb táblázatok és grafikonok, szintén a B sorozatú méretekre támaszkodhatnak az extra terület miatt, amit ezek a méretek biztosítanak.

Összességében a B sorozatú papírméretek sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy széles körű alkalmazásokban használhatók legyenek, ahol a nagyobb méret és a különleges formátum előnyös.

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK: